Ako pestovať bylinky v kuchyni
Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj čas, kedy si už nebudete môcť doniesť čerstvú zeleninu či bylinky priamo do záhradky. Aby vám ich vôňa a chuť počas chladného obdobia roka nechýbala, poradíme vám, ako bylinky pestovať v kuchyni.
Čo budete potrebovať
Na pestovanie byliniek v interiéri budete potrebovať vhodné nádoby, substrát a semienka. Črepníky môžete postaviť na parapetu kuchynského okna alebo na poličku s dostatkom slnečného svetla. Nevyberajte miesto, kde ho rastliny budú mať málo, aby vám substrát v črepníkoch nezačal plesnieť. Na ochranu pred plesňou bude potrebné aj pravidelné vetranie.
Ktoré bylinky pestovať v kuchyni
Ak sa neviete rozhodnúť, kde začať, prezrite si nasledujúce tipy na bylinky, ktorých pestovanie zvládne aj začiatočník.
Žerucha
Asi najmenej náročnou bylinkou, z ktorej úrody si budete môcť dopriať už v priebehu niekoľkých dní, je žerucha. Táto rastlinka dodá vášmu telu množstvo vitamínu C. Bez problémov ju dopestujete v kvetináči so substrátom. Semienka zasejte do pôdy a zasypte jemnou vrstvou zeminy. Do dostatočnej výšky na zber narastie žerucha už o 5 – 7 dní. Pochutíte si na nej na chlebe s maslom alebo si ju môžete pridať do šalátu.
Bazalka
Vôňa bazalky v zeleninovom šaláte či mäsovom pokrme je nenapodobiteľná. Stačí niekoľko lístkov a vaše jedlo získa celkom novú chuť. Bazalka okrem toho pomáha pri nechutenstve a je prírodným antihistaminikom. Ak si bazalku kúpite v supermarkete, nepočítajte s tým, že vám dlho vydrží. Na pestovanie v domácnosti je lepšie zakúpiť si ju v záhradkárstve alebo vypestovať zo semienka. V interiéri sa jej bude dobre dariť na slnečnom mieste. Dôležitá je pravidelná zálievka.
Rozmarín
Nádherná vôňa rozmarínu osvieži vzduch v každej kuchyni. Rozmarín môžete pridávať do mäsových pokrmov, polievok a pečených zemiakov, ktorým dodá svoju charakteristickú chuť. V domácom prostredí je vhodné ho pestovať na parapete. So zálievkou buďte opatrní — rozmarín nemá rád prelievanie. Polievať ho bude stačiť raz za niekoľko dní.
Tymián
Pre všetkých milovníkov aromatických byliniek je tu tiež tymián, ktorý sa hodí k mäsovým aj zeleninovým pokrmom. Neveľké množstvo môžete pridať do nátierok a marinád. Tymián si môžete kúpiť už ako dopestované sadeničky alebo si ho vypestujete zo semienok. Semienko postačí pritlačiť hlbšie do substrátu. Tymián obľubuje suchšiu pôdu chudobnejšiu na živiny. Nie je preto potrebné ho prihnojovať.
Mäta
Čerstvé mätové lístky oceníte v domácich nealkoholických nápojoch a ovocných koktailoch. Môžete ich však pridávať aj do mäsových a zeleninových pokrmov. Táto bylinka má rada polotieň a dostatok vlhka. Vysadenie mäty zo semienok sa nemusí vždy podariť. Preto vám odporúčame zakúpiť si radšej jej sadeničky. Sadeničky si môžete dopestovať tiež doma z odrezkov rastliny. Pre mätu je vhodný hlinito-piesčitý substrát a stanovisko, kde nebude vystavená prievanu.